Jídla, která bystří váš zrak
Vodítkem je barva - vybírejte žluté nebo oranžově zbarvené ovoce a zeleninu, jako je papája, meruňky, broskve a cukrový meloun a opět oblíbená mrkev. Skrývá se v nich beta karoten, který je v těle přetvářen na vitamin A.
K jeho nejvýznamnějším zdrojům patří žloutek, tuk v mléce a ryby ze studených vod. Také játra obsahují velké množství vitaminu A, jenže jako orgán, jehož prostřednictvím se tělo zbavuje jedovatých zplodin, však obsahují extrémně mnoho škodlivých látek.
Určitě vás napadne mrkev. Ale co dál? Přitom potravin s pozitivním účinkem na naše oči a dobrý zrak je mnohem víc. Podívejte se, které to jsou!
Pravda je, že jídlem můžeme ovlivnit hodně. Dokonce i tak běžné oční choroby, jako je krátkozrakost, šedý zákal a s věkem spojená degenerace sítnice.
Studie naznačují, že děti s nadměrnou konzumací pečiva a cukrovinek mají častěji krátkozrakost. Na vině je zvýšená hladina inzulínu vzniklá zvýšeným přísunem cukru.
Vitamín A
Vodítkem je barva - vybírejte žluté nebo oranžově zbarvené ovoce a zeleninu, jako je papája, meruňky, broskve a cukrový meloun a opět oblíbená mrkev. Skrývá se v nich beta karoten, který je v těle přetvářen na vitamin A.
K jeho nejvýznamnějším zdrojům patří žloutek, tuk v mléce a ryby ze studených vod. Také játra obsahují velké množství vitaminu A, jenže jako orgán, jehož prostřednictvím se tělo zbavuje jedovatých zplodin, však obsahují extrémně mnoho škodlivých látek
Jeden pomeranč proti zákalu
Šedý zákal postihne každého třetího obyvatele ČR. Je však podle výzkumů o 60 % méně častý u lidí, kteří po dobu 10 let užívali vitamin C a E - stačí dávka odpovídající jednomu pomeranči denně (75 mg/den). Stejnou službu udělají také kiwi, grapefruity a meruňky, ale i rajčata, stará známá mrkev, špenát, sója a fazole.
Vitamin E, nejsilnější antioxidant, usnadňuje absorpci beta karotenu a posiluje působení vitaminu A.
Bobulové ovoce
Obsahuje totiž antioxidanty, které pomáhají udržovat vlhkost a oční sliznici v optimálním stavu, a tím posiluje zrak. Skvělé jsou třeba borůvky, kanadské i obyčejné. Piloti je za války fasovali před nočními lety, protože zlepšují vidění za šera a v noci. Dobrá zpráva je, že nemusí být čerstvé, stačí kompot. Účinná látka se varem nezničí.
Lékaři doporučují také konzumaci výtažku z brusinek zvláště krátkozrakým osobám. Obsahuje bioflavonoidy, které pozitivně ovlivňují cévy, proto se oči nemusí tolik namáhat. Pravidelná konzumace chrání před zhoršením oční vady. Pomáhá také hroznové víno.
Vejce
Obsahují velké množství luteinu, ale najdeme v nich i lecitin, cystein a další aminokyseliny a sloučeniny s obsahem síry. Ta je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu prospěšného nejen očím, ale celému tělu.
Všechny tyto látky chrání zrak před vznikem šedého zákalu
Něco zeleného
Salát, brokolice a kapusta obsahují antioxidanty lutein a zeaxantin. Tyto látky chrání sítnici oka před poškozením, které způsobuje kupříkladu ultrafialové záření.
Tak funguje tmavozelená a oranžově zbarvená zelenina, jako je špenát, zelený hrášek, brukev, paprika, zelí a dýně. Účinný lutein najdeme v mangu, brokolici, borůvkách, v kapustě a cizrně. Zaxantin je obsažen v brokolici, kukuřici, hlávkovém salátu, mandarinkách, pomerančích a ve vejcích.
Ryby
Mezi ně patří například sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem mastné kyseliny známé pod zkratkou DHA, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán. Její konzumace se doporučuje zvláště při syndromu suchého neboli kancelářského oka, věkem podmíněné makulární degeneraci nebo pro zachování dobrého zraku.
Něco na zobání
Ořechy, klíčky, semena - tyto zárodky budoucích rostlin obsahují to nejlepší v koncentrované formě. Například lněná semínka, obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Pšeničné klíčky, ředkvičky nebo také sója obsahují zinek, který organismu pomáhá využít z přijaté potravy co nejvíce vitaminu A. Zinek také odstraňuje z těla škodlivé toxiny.