Cukr - určen pro děti dospělými, šněrování našich snídaňových cereálií a hlavní část našich šumivých nápojů - je skutečná darebák v obezity epidemie, a ne tuk jako lidé používají myslet, podle vedoucího lékaře USA, který na sebe bere vlády a potravinářský průmysl.
Dr. Robert Lustig, který byl tento měsíc v Londýně a Oxfordu pro sérii rozhovorů o jeho výzkumu, přirovnává cukru na kontrolovaných drog. Kokain a heroin jsou smrtící, protože jsou návykové a toxické - a tak je cukr, říká. "Musíme odstavit sami off. Musíme de-osladit život. Musíme cukr léčit, ne dieta základ," řekl.
"Potravinářský průmysl dělal to do dietního střižových protože vědí, že když si koupíte více. To je jejich háček. Pokud někteří bezohlední obilovin výrobce šel ven a přichycena na snídani cereálie s morfiem, aby vám koupit další, co by vás o tom myslíte? Dělají to s cukrem místo. "
Lustig kniha, Fat Chance: Bitter Truth About cukr z vlny v Americe a nyní byly zveřejněny ve Velké Británii 4th Estate. Jako dětským lékařem, který se specializuje na léčbu dětí s nadváhou v San Franciscu, strávil 16 roků studuje účinky cukru na centrální nervový systém, metabolismus a nemoci. Jeho závěr je, že řeky Coca-Cola a Pepsi spotřebované mladých lidí dnes mají co do činění s obezitou jako horách hamburgery.
To neznamená, že burgery jsou v pořádku. "Hra dělám, není cukr sám o sobě, hra dělám, je inzulín," říká. Potraviny, které zvyšují hladinu insulinu v těle příliš vysoké, jsou problém. Obviňuje inzulínu za 75% až 80% všech obezity. Inzulín je hormon, říká, která způsobí, že energie má být uložen v tukových buněk. Cukr energie je nejneslýchanější těch, ale tam jsou tři další kategorie: trans tuky (které jsou na cestě ven), alkohol (což děti nemají pít) a dietní aminokyseliny.
Tyto aminokyseliny se nacházejí v obilném-krmených hovězího americké. "V trávě krmených hovězího masa, jako v Argentině, nejsou žádné problémy," řekl. "A to je důvod, proč Argentincové jsou v pořádku. Argentincové mají masitá strava ... Miluji jejich maso. Je červená, to není mramorované, je to trochu těžší snížit, ale je to velmi chutné. A to je tráva-krmil. To je co krávy mají jíst - trávu.
"My [v USA] krmit obilí a důvod je dvojí - jeden, nemáme dostatek půdy, a dva, když jste krmit obilí se vykrmit To obvykle trvá 18 měsíců dostat krávu od narození do. Porážky. Dnes trvá šest týdnů a získáte všechny, že mramorování v mase. To je sval inzulínová rezistence. To zvíře má stejnou nemoc, co děláme, je to jen, že jsme porážku dříve, než se dostanou nemocní. "
Ale jeho větší zpráva je, že levný cukr ohrožení životů. To byl přidán do svého jídelníčku, "děti mají přístup" k němu, a to je tam v nejrůznějších potravin, které ji nepotřebují, říká. Když byly s vysokým obsahem tuku potraviny vinu pro výrobu nás nadváhou, výrobci se skácel sebe produkovat nízkotučné výrobky. Ale aby byly chutné, ale přídavku cukru, což způsobuje mnohem větší problémy.
Řezání kalorií není odpověď, protože "kalorie není kalorie". Účinek kalorie v cukru se liší od účinku kalorie množství svalové trávy-krmil hovězí. A přidaný cukr je často převlečen v označování potravin podle sacharidů a nesčetného množství různých jmen, z glukózy do diastatickou sladu a glukózou. Fruktóza - obsažené v mnoha různých druhů cukru - je největší problém, a high-ovocný cukr sirup zrna, široce využívána výrobci potravin v USA, je hlavním zdrojem toho.
Lustig říká, že byl pod útokem v potravinářském průmyslu, ale tvrdí, že se nepodařilo chyby vědu. "Potravinářský průmysl chce dezinterpretaci, protože chtějí zdiskreditovat mě. Chtějí malovat mě tento fanatik. Chtějí malovat mě jako někdo, kdo nemá vědu., Ale my," říká.
Důkazy o dietních vlivů na těle je velmi těžké sbírat. Lidé obvykle leží v potravinářských denících nebo zapomenete, co jedli. Randomizované kontrolované studie jsou nemožné, protože každý se vrátí k normálnímu stravování vzoru po pár měsících. Ale jeho cukru argument je více než hypotéza, říká, citovat nedávnou studii v otevřeném časopise PLoS ONE, který byl jedním z autorů. Je zjištěno , že v zemích, kde lidé měli větší přístup k cukru, tam byly vyšší úrovně diabetu . Sazby diabetu vzrostly asi o 1,1% za každý 150 kcal cukru dostupného pro každého člověka každý den - o částku v plechovce koly. Kritici tvrdili, cukr dostupnost nebyla stejná jako cukr spotřebovaný, ale Lustig a jeho kolegové říkají, že je to nejbližší přiblížení se mohli dostat.
Tato studie byla zaměřena na Světovou zdravotnickou organizací i když se domnívá, že je konfliktní organizace.
Ale stejně tak je americká vláda, říká. "Vláda má svázané svůj vůz v potravinářském průmyslu, protože, alespoň v Americe, 6% našeho vývozu jsou potraviny. To zahrnuje legislativní a výkonné moci. Takže Bílý dům je v posteli s potravinářským průmyslem a Congress omlouvá za jídlo průmyslu. "
Michelle Obama se zdá být onside, když ona vypustila ji Pojďme iniciativu v únoru 2010 s projevem k Grocery Manufacturers Association of America. "Vzala si ho rovnou k nim a řekl:" Ty jsi ten problém. Jsi řešení. " Nemá to řekl, protože. Teď je to všechno o cvičení.
"Daleko ať je to ode mne do špatného kulhavky někoho, kdo chce udělat správnou věc. Ale já vám říkám, teď ona byla náhubek. O tom není pochyb." Ve své knize vypráví o soukromém rozhovoru s Bílém domě kuchaře, který mu tvrdí, mu řekla, že administrativa souhlasila s ním, ale nechtěl bojovat s potravinářském průmyslu.
Některé oblasti potravinářského průmyslu se zdá být ochotni změnit. PepsiCo výkonný ředitel, Indra Nooyi, který je z Indie, která má vážné epidemie cukrovky počali, se snaží řídit společnost k zdravějších výrobků. Ale ztratil peníze a ona je řekl, aby byl s problémy s desce. "Tak tady je to žena, která se snaží udělat správnou věc a nemůže," říká.
Soud akce může být způsob, jak jít, říká, což naznačuje, zpochybňuje bezpečnost fruktózy se přidávají do potravin, a označování potravin, který nelze říct, co bylo přidáno a co byl vyjmut. Ovocná šťáva není tak zdravé, říká, protože všechny vlákno, které umožňuje přírodní cukry které mají být zpracovány bez uložen jako tuk byl odstraněn. Jezte ovoce, říká, nepijte šťávu. Lustig je s magisterský na University of California Hastings College of Law, aby byl lepší znalec a stratég.
To není případ vymýcení cukru ze stravy, prostě jak se to dolů na úroveň, které nejsou toxické, říká. American Heart Association v roce 2009 publikoval prohlášení, které Lustig byl spoluautorem, řka: Američané spotřebováno 22 lžiček z ní denně. To musí přijít dolů na šest pro ženy a devět mužů.
"To je snížení o dvě třetiny až tři čtvrtiny. Je, že nulová? Ne, ale je to velké snížení. To nás dostane pod naší toxické hranicí. Naše játra mají schopnost metabolizovat určité fruktózu, že prostě nemůže metabolizovat na přesycení , že jsme byli vystaveni v potravinářském průmyslu. A tak cílem je dostat cukr z potravin, které ji nepotřebují, stejně jako zálivka, jako je chléb, stejně jako barbecue omáčkou. " K dispozici je jednoduchý způsob, jak to udělat. "Jezte opravdové jídlo."
Má se držet mimo sladkou věci sám? "Stejně jako já si. Nechci jít z cesty. To mě najde, ale já ji nenajdete. Kofein na druhé straně ..."
Lustig potravin pro poradenství
• Pomeranče. Jezte ovoce, nepijte šťávu. Ovocná šťáva v krabičce má všechny vlákno vymačkané z toho, aby jeho cukry mnohem nebezpečnější.
• Hovězí. Hovězí z trávy-krmil dobytek, jako v Argentině je v pořádku, ale ne z kukuřice-krmil dobytek, jako v USA.
• Coca-Cola, Pepsi a jiné slazené nápoje. Tyto dodávat cukr, ale bez nutriční přidané hodnoty. Voda a mléko jsou nejlepší nápoje, zejména pro děti.
• Chléb. Pozor na přidaného cukru v potravinách, kde byste to nečekali.
• Alkohol. Stejně jako cukr, tlačí se v těle hladinu inzulínu, který vypráví játra ke skladování energie v tukových buňkách. Alkohol je uznávaným příčinou mastných onemocnění jater.
• Home-upečené sušenky a koláče. Pokud musíte jíst, péct sami, přičemž jedna třetina méně cukru, než recept říká. Lustig říká, že dokonce i ochutnat to tak lepší.